Project Description
Το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα, (ΣΚΣ), είναι μια συχνή πάθηση των χεριών η οποία προκαλεί μουδιάσματα , διαταραχή της αισθητικότητας , πόνο, και ατροφίες στην άκρα χείρα. Εμφανίζεται κυρίως στην παλαμιαία επιφάνεια της άκρας χείρας εκτός από το μικρό δάκτυλο. Προσβάλλει συχνότερα γυναίκες με αναλογία 9:1. Το ΣΚΣ δεν είναι μία πάθηση , είναι σύνδρομο οφειλόμενο σε διάφορες παθήσεις που όλες συμβάλλουν στη μείωση του χώρου του καρπιαίου σωλήνα και συνεπακόλουθη πίεση του μέσου νεύρου.
Ο καρπιαίος σωλήνας σχηματίζεται από την κοιλότητα του τόξου των οσταρίων του καρπού και στην οροφή από τον εγκάρσιο σύνδεσμο μία παχιά και πυκνή ταινία μέσα από τον οποίο διέρχονται οι καμπτήρες τένοντες των δακτύλων , πορευμένοι από το αντιβράχιο προς την παλάμη και το μέσο νεύρο.
Παθοφυσιολογικά το ΣΚΣ οφείλεται σε δυσαρμονία του χώρου του καρπιαίου σωλήνος που καταλαμβάνουν οι διερχόμενοι τένοντες με το μέσο νεύρο.Αυτό μπορεί να δημιουργηθεί από διόγκωση- πάχυνση των καμπτήρων τενόντων άκρας χειρός και του εγκάρσιου συνδέσμου που οφείλεται σε:
• υπερκαταπόνηση του χεριού κατά την εργασία πχ. κτηνοτρόφοι, οικοδόμοι, κομμώτριες, γεωργοί,νοικοκυρές, χειριστές μηχανημάτων, χειριστές υπολογιστή, κ.α.
• ορμονικές διαταραχές, όπως παθήσεις του θυροειδούς και των ωοθηκών, ή σε περιόδους εμμηνόπαυσης, εγκυμοσύνης, λοχείας, κλπ.
• Σπανιότερα σε σακχαρώδη διαβήτη, ή σε συγγενή ή μετατραυματική στένωση του καρπιαίου σωλήνος ή άλλα αίτια όπως ενδοκαναλικό γάγγλιο κ.α
Το αποτέλεσμα όλων των παραπάνω είναι η αύξηση της πιέσεως εντός του καρπιαίου σωλήνα και κατά συνέπεια επί του μέσου νευρου. Σε αρχικό στάδιο πιέζονται τα μικρά αγγεία του περινευρίου και στη συνέχεια όλο το νεύρο με αποτέλεσμα διαταραχή της αγωγιμότητας αυτού. Το νεύρο διογκώνεται και παρουσιάζει στικτές μακροσκοπικές αιμορραγίες. Σε χρόνιες παραμελημένες περιπτώσεις το Μέσο Νεύρο παρουσιάζει ενδονευρική ίνωση και μόνιμη λειτουργική βλάβη.
Συνήθως κλινικά ο ασθενής παρουσιάζει πόνο και μούδιασμα στα χέρια, στα 3 και 1/2 δάκτυλα κερκιδικώς παλαμιαία (αντίχειρας , δείκτης , μέσος , μισός παράμεσος) ή και στο αντιβράχιο,, και σπανιότερα αδυναμία να συγκρατήσει στο χέρι πράγματα (απότοκος των διαταραχών αισθητικότητας). Πολλοί ασθενείς έχουν τα συμπτώματα κυρίως τη νύχτα με κυριότερο σύμπτωμα την νυχτερινή αφύπνιση περί τις 2.00 -300 πμ .Σε παραμελημένες περιπτώσεις ΣΚΣ παρατηρείται ατροφία των μυών του θέναρος και λειτουργική αδυναμία του χεριού.
Η βασική διάγνωση του ΣΚΣ είναι το ιστορικό και η κλινική εξέταση. Στην κλινική εξέταση χρησιμοποιουνται ειδικές δοκιμασίες όπως το Test Phalen ,το Test Tinel κα .Στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων η λήψη καλού το ιστορικό και η σωστή κλινική εξέταση είναι ικανά να θέσουν διάγνωση. Ωστόσο θεωρείται άκρως απαραίτητο πριν την χειρουργική επέμβαση να έχει γίνει τεκμηριωμένη διάγνωση του ΣΚΣ με Ηλεκτρομυογράφημα.
Η θεραπεία του συνδρόμου είναι ως επί το πλείστον χειρουργική.
Σε ελαφρές , αρχικές περιπτώσεις μπορεί να εφαρμοστεί συντηρητική αγωγή με αντιφλεγμονώδη , γυψονάρθηκα ή και έγχυση κορτιζόνης τοπικά.Ωστόσο είναι γενικά παραδεκτό ότι ουσιαστική θεραπεία προσφέρει μόνο η χειρουργική αποσυμπίεση του καρπιαίου σωλήνα.
Σήμερα, η κλασσική εγχείρηση γίνεται με τοπική αναισθησία και διαρκεί 10-15 λεπτά στα χέρια ενός έμπειρου χειρουργού. Γίνεται είτε σε χειρουργείο είτε σε εξωτερικό ιατρείο χωρίς να απαιτείται νοσηλεία. Η κλασσική χειρουργική τομή έχει μήκος 4-5 εκατοστά . Ο ασθενής ανακουφίζεται ήδη από την πρώτη βραδιά ενώ οι αιμωδίες περνάνε τελείως σε άλλοτε άλλο χρόνο σχετικό με την βαρύτητα της προϋπάρχουσας κατάστασης.Σε 15 μέρες γίνεται αφαίρεση των ραμμάτων και ο ασθενής επανέρχεται σε χειρωνακτική εργασία σε 30 μέρες.